Achterhoek

'Minder bijen door gif op tuinplanten'

De wilde bij op een bloem.
© Pixabay
VORDEN - Het gaat niet goed met de bij. Dat het insect het moeilijk heeft, heeft verschillende oorzaken, maar een ervan ligt wel heel dicht bij huis. Op veel planten die we nu massaal inslaan om in onze tuin te zetten, zitten volgens bijenorganisaties schadelijke pesticiden.
Deze week is de nationale bijentelling en Jaap Molenaar, directeur van de Bijenstichting in Vorden doet uiteraard mee. De bijentelling was altijd één dag. Dit jaar is het voor het eerst een hele week. Of eigenlijk zelfs anderhalve week. Tot en met woensdag 24 april kun je speuren naar wilde, solitaire bijen en hommels. Dat het nu een langere periode is, is vanwege het weer. Want als het pijpenstelen regent kun je turen tot je een ons weegt, maar dan laten ze zich niet zien. Jaap telt zelf eigenlijk het hele jaar door.

Planten met bestrijdingsmiddelen

Het aantal bijen neemt al jaren af, blijkt uit onderzoek van het Compendium voor de Leefomgeving. En dat heeft verschillende oorzaken, zoals klimaatverandering en de varroa-mijt. Maar volgens verschillende bijenorganisaties zijn we er zelf als consumenten ook schuldig aan. Want wie met alle goede bedoelingen zijn tuintje volzet met mooie grote bloeiende planten en denkt daarmee een bijen-vriendelijke tuin in te richten, bereikt vaak het tegenovergestelde. "Koop je planten voor je tuin, dan loop je het risico dat het planten zijn die toch al die bestrijdingsmiddelen bevatten", vertelt Molenaar.
Sonne Copijn van De Bee Foundation heeft al eerder een onderzoek laten doen naar wat er in de bijenhoning te vinden is. Daaruit bleek dat veel honing vervuild is met pesticiden. En de honing die ze gebruikten kwam van bijenvolken die niet in de buurt van intensieve landbouwgebieden staan, maar in een omgeving met bomen, laag intensief grasland en woningen.

'We voldoen aan de eisen'

Toch benadrukt Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland dat de planten bij tuincentra die zij vertegenwoordigen allemaal voldoen aan de wettelijke norm. "Sterker nog; wij leggen kwekers nog hogere eisen op. We hebben naast die Ctgb-norm ook een aantal bovenwettelijke eisen waar de planten die we verkopen aan moeten voldoen."
Er zijn volgens Tuinbranche Nederland ook veel ontwikkelingen gaande. "Er worden steeds minder en andere gewasbeschermers met een lagere milieubelasting gebruikt of er wordt overgegaan op natuurlijk beschermingsmiddelen. Er kan ook technologisch gezien steeds meer. Bijvoorbeeld door specifiek te kijken naar waar de plagen zitten en daar wat gerichter op in te zetten."
Toch roepen bijenorganisaties zoals De Bijenstichting, Bee Foundation en de Nationale Bijenhoudersvereniging mensen op om vooral biologische geteelde planten te kopen. Maar dat is volgens de Tuinbranche Nederland geen reële oplossing. "Er zijn wel kwekers die zonder bestrijdingsmiddelen kweken. Maar dat gaat nooit de aantallen opleveren om de markt te voorzien."