Arnhem en omstreken

Bijen maken een lastige tijd door, zo kun jij helpen

Door het tegenvallende voorjaarsweer heeft de bij het op dit moment niet makkelijk.
© Pexels
ARNHEM - Na een zware winter, waarin veel bijenvolkeren het niet redden, speelt ook het kletsnatte en koude voorjaar de bijen parten. Door het mindere weer vliegen de bijen niet graag uit en kunnen ze hun werk niet doen om bloemen en bomen te bestuiven.
"Bijen zijn warmteliefhebbers, aan koud en regenachtig weer hebben ze een hekel. En dan hebben ze het ook heel erg lastig", legt Jaap Molenaar van de Bijenstichting uit. "Het was steeds een dagje zon en dan was het weer regenachtig, en dan kunnen ze gewoon onvoldoende voedsel zoeken."
Die situatie heeft grote gevolgen. Gevolgen die Molenaar ook tegenkomt in de appelboomgaard van stadsboerderij Korenmaat in Arnhem. Door het slechte weer van de afgelopen tijd heeft de bij zijn bestuivingswerk niet goed kunnen doen.
Hier komt geen appeltje uit
Molenaar trekt een stukje bloesem uit een appelboom. "Als je goed kijkt, zie je hier al wat uitgebloeide bloemetjes. Deze bloem, die ook al afvalt, is waarschijnlijk niet bestoven door de bij, door het regenachtige weer op het moment dat het bloeide. Dus hier komt dan ook geen appeltje uit."
Echt bezorgd is Molenaar nu nog niet. "Het voorjaar is nog niet voorbij. Hier bloeit nog het een en ander, net als in andere fruitboomgaarden. Dus je kent het eindresultaat nog niet. Maar als er minder bestuiving is door bijen, dan krijg je wel minder oogst. Dan gaan de prijzen in eerste instantie omhoog en als het nog slechter is, kun je op den duur ook tekorten krijgen."

Niet maaien helpt

Molenaar hoopt de komende tijd op warmer weer, zodat de bijen nog veel bestuivingswerk kunnen verrichten. Mensen kunnen zelf ook helpen door iets aan de bijenstand te doen. "Laat een deel van je gazon ongemaaid in de maand mei", zegt Molenaar. "Daardoor verschijnen er allerhande bloemetjes, zoals paardenbloemen en paarse dovenetel, die ook allemaal weer voedsel bieden voor bijen."