Rijk van Nijmegen

Reichswald geen nationaal park, windmolens bij grens stap dichterbij

Illustratie van de windmolens van actiegroep Tegenwind.
© Actiegroep Tegenwind
Natuurgebied het Reichswald aan de grens van de gemeente Berg en Dal is niet meer in de race om nationaal park te worden. De kans dat elf windmolens met een tiphoogte van 270 meter hun nek gaan uitsteken boven het Reichswald is daarmee een stap dichterbij. Maar omwonenden zitten niet bij de pakken neer en starten een burgerinitiatief.
Eerder deze week sprak de deelraad van Kleef zich uit tegen de nominatie om het tweede nationale park van de deelstaat te worden, meldt Duits dagblad de Rheinische Post. Dat is slecht nieuws voor vooral inwoners van Groesbeek, Berg en Dal en Gennep. Want nu mogen midden in het bos windmolens worden gebouwd.
Die kans grijpt de Duitse projectontwikkelaar ABO Wind met beide handen aan en tovert zijn tien jaar oude windmolenplannen weer tevoorschijn. Als het aan het bedrijf ligt, kijken vooral Nederlandse inwoners binnen enkele jaren tegen de Duitse gevaartes aan op de Kartenspielerweg, enkele kilometers van Groesbeek.

Fel protest

In 2017 stuitten de plannen om twaalf windmolens te bouwen op fel protest van omwonenden en milieuorganisaties. Na jaren van debat werden de plannen van tafel geveegd. Maar nu Duitsland zijn milieuregels heeft versoepeld, mogen windmolens dichter bij huizen en beschermde natuur worden gebouwd.
Je kunt windmolens niet op de parkeerplaats van de Aldi zetten, maar een natuurgebied is een uiterste
John Tampoebolon, voorzitter actiegroep Tegenwind
Ook nu stuiten de windmolenplannen op protest van omwonenden. Voorstanders van het nationale park deelden na afloop van het besluit flyers met handtekeningenlijsten uit. Het International Park Initiative hoopt de komende weken iets meer dan 10.000 stemmen bij elkaar te sprokkelen. Daarmee kan het burgerinitiatief een referendum afdwingen.
Ook actiegroep Tegenwind in het Reichswald start een petitie tegen de windmolens, laat voorzitter John Tampoebolon weten. “Je kunt de windmolens niet op de parkeerplaats van de Aldi zetten, maar een natuurgebied is een ander uiterste.”
Als er daadwerkelijk een referendum zou plaatsvinden, zouden ruim 48.000 mensen op een nationaal park moeten stemmen, weet de Duitse krant.

De stemmen zijn geteld

33 districtsraadsleden spraken zich uit tegen het voorstel om het Reichswald te nomineren het tweede nationale park van Noordrijn-Westfalen te worden. Slechts 26 stemden voor. Er waren twee onthoudingen, meldt de Rheinische Post.

Als er een referendum komt, kan de beslissing tot begin 2025 duren, liet districtsbestuurder Christoph Gerwers na de stemming weten.