Noord-Veluwe

‘Provincie had al moeten ingrijpen bij wolf die mensen niet schuwt'

‘Provincie treuzel niet, grijp nu in bij niet schuwe wolf’
© Omroep Gelderland
ERMELO - "Schiet met verdovingspijl zo snel mogelijk op de wolf in Ermelo", adviseert Joachim Mergeay verbonden aan het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in België. "Daarna kan je de wolf een zender geven om erna te kijken of de wolf weer schuw wordt." Al wekenlang verschijnen er beelden van één wolf die dichtbij de auto's loopt op de Veluwe en daar lijkt te bedelen om voedsel.
"Grijp snel in, dit duurt te lang", stelt Mergeay.
Ook Jacob Leidekker, parkbeheerder bij het Nationaal Park de Hoge Veluwe ziet afwijkend gedrag bij de wolf in de Veluwse bossen. "Het is een kopieerbare casus daar in Ermelo, zoals het hier in ons park was."
In 2022 doken er onder meer beelden op vanuit het afgerasterde park de Hoge Veluwe waarop je zag dat een wolf een fietser achtervolgde. Ook die wolf kwam dicht bij mensen. De provincie Gelderland ondernam later actie om het paintballen daar mogelijk te maken, om zo het roofdier af te schrikken. De niet-schuwe wolf is niet meer waargenomen en dus is het paintballgeweer niet ter hand genomen.

'Situatie is urgent'

Een provinciewoordvoerder laat namens de Provincie Gelderland weten dat de situatie in Ermelo urgent is. "Veiligheid van de inwoners staat voorop en dit vraagt om een zorgvuldige voorbereiding. Daar zijn we volop mee bezig zodat er ook ingegrepen kan gaan worden."
De wolf is een Europees beschermde diersoort dus wordt ook bekeken wat juridisch de juiste manier is. Later deze week wordt duidelijk welk middel de provincie inzet om de niet-schuwe wolf te verjagen.

'Voorbijganger in Polen gebeten'

Volgens Mergeay, Leidekker en andere deskundigen zie je op de beelden die zijn gemaakt in Ermelo dat de wolf mensen niet meer schuwt. Natuurorganisaties maken zich daarom zorgen. "In Polen is er iemand gebeten in het been en de arm door een wolf na vergelijkbaar gedrag", vertelt Mergeay verder. "De voorbijganger werd gegrepen door de wolf omdat er géén voer gegeven werd. Daarom moet er niet getreuzeld worden en moeten instanties nu ingrijpen."
Niet-schuwe wolf vormt discussiepunt

Confrontatie met de wolf

"Je hebt een vergroot risico op escalatie", legt onderzoeker Mergeay uit. Dit komt volgens hem doordat de mogelijk illegaal gevoerde wolf eraan gewend is geraakt om voedsel te krijgen bij de auto's in Ermelo. Het kan zijn dat er eten in de berm ligt en het hoeft niet per se zo te zijn dat mensen wolven voeren, legt hij uit.
"Als er niet voldaan wordt aan de eetbehoefte. Dan kan zo'n wolf een mens in een arm of been bijten." Dat is dan een bijtincident na frustratie omdat de wolf niet direct eten krijgt wat het dier dan wel verwacht door eerdere ervaringen, vertelt hij. "Het is géénpredator gedrag", benadrukt hij.

'Fiets normaal en rij door'

Verder kunnen nieuwsgierige inwoners die de wolf willen filmen ook het gedrag van het roofdier beïnvloeden, legt hij uit. Inwoners in het gebied wordt geadviseerd vooral kalm te blijven. "Negeer de wolf mits dit kan vooral. Doe uw ding en fiets niet harder. Ga niet langzamer rijden langs het wolf in de berm, maar rij gewoon door."
"Als je uitstapt bij de auto en je ziet de wolf, roep, maak je groot of maak ander lawaai. De wolf heeft geleerd: ik krijg hier eten." Volgens hem is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar wel het juiste op dat moment.
Bekijk hier de beelden van de wolf in Ermelo van twee maanden geleden. Het gaat volgens deskundigen om dezelfde wolf die dit gedrag nu nog steeds laat zien:

BIJ12, een uitvoerende organisatie van de provincie Gelderland, deelt op haar website wanneer er ingegrepen kan worden bij de wolf.

Wanneer die veiligheid acuut in het geding is, kan op last van de burgemeester altijd worden ingegrepen. Een burgemeester kan direct ingrijpen op basis van de Gemeentewet (art 175 en 176).

Ook provincies kunnen op basis van de Wet Natuurbescherming ingrijpen wanneer openbare orde en veiligheid in het geding is. Klik hier voor informatie van BIJ12 m.b.t het Interprovinciaal wolvenplan.