Rivierengebied

Henry loopt met een kruiwagen naar Parijs

Henry met kruiwagen op weg naar Parijs
© Rob Melchior
VARIK - "We moeten goed voor onze aarde zorgen." Met die boodschap loopt Henry Mentink uit Varik met een kruiwagen naar Parijs. Op 22 april, de dag van de aarde, ging hij van start. En hij heeft nog een hele wandeltocht te gaan.
"Ontroerend mooi", noemt Mentink zijn vertrek. Hij werd uitgezwaaid door een basisschoolklas die zelfs een lied voor hem gezongen hebben. "Een pontje heeft ons daarna de Waal overgebracht en toen zijn we gaan lopen", vertelt hij over de start van zijn tocht. In 45 dagen wil Mentink naar het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs lopen. Hij wil namelijk dat de aarde op de werelderfgoedlijst komt te staan.
Henry loopt met een kruiwagen omdat hij daar aarde in kan vervoeren. Het is vooral symbolisch dus. Vorig jaar liep hij ook al naar Parijs, met hetzelfde doel. "Eenmaal aangekomen bij UNESCO hoorde ik dat de aarde op de werelderfgoedlijst zetten niet kon. Maar ze vonden het wel een mooi idee", zegt hij. Toch weerhoudt hem dat er niet van om opnieuw de tocht naar Parijs te maken. Deze keer heeft Mentink namelijk nog iets extra's aan te bieden aan de bestuurders van UNESCO: het 1001 Dromenboek voor de Aarde.

Dromenboek voor de Aarde

In het dromenboek voor de aarde verzamelt Mentink dromen en wensen die mensen hebben voor de aarde. "Kinderen van de basisschool hebben mij een boek meegegeven met tekeningen waar ze wensen op hebben geschreven. Het is mooi om te zien hoe kinderen daarin meedenken", vertelt Mentink. Zo noemt hij een voorbeeld van een droom die een meisje heeft opgeschreven: "Ik wens dat de aarde voor altijd gelukkig mag zijn." Een andere jongen heeft nog een ander idee: "een tovenaarsdrank die ervoor zorgt dat de natuur beter zijn gang kan gaan en de dieren meer leefgebied krijgen."
"Even kijken of we nog goed lopen hoor", zegt Mentink. "We lopen dit jaar een iets andere route, dus ik moet wel in de gaten houden of die nog klopt." Tijdens zijn tocht bezoekt hij plekken waar mensen iets moois doen voor de aarde. "Dat zijn er nog meer dan vorig jaar. We willen die plekken zo wat extra aandacht geven." Zo bezoekt hij op de eerste dag een geitenboerderij in Maasdriel, maakt hij een uitstapje naar duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde in Boxtel en maakt hij kennis met een arts uit België die zijn patiënten in de tuin behandelt. "Deze arts heeft daarnaast ook een deel van zijn grond beschikbaar gesteld voor anderen." Mentink kijkt er erg naar uit om hem te ontmoeten.

In tranen aan de kruiwagen

De kans dat de aarde écht op de werelderfgoedlijst komt is klein, maar dat maakt de tocht voor Mentink niet minder belangrijk. "Het brengt ook veel positiviteit. Ik heb zo veel mooie gesprekken met mensen die soms in tranen aan mijn kruiwagen staan." Hij hoopt dan ook vooral dat meer mensen kan inspireren om goed voor de aarde te zorgen.