Rivierengebied

Henry sjouwde volle kruiwagen naar Parijs: 'Ik heb mijn voeten vertroeteld'

Henry Mentink voor de Notre Dame in Parijs.
© Eigen foto
PARIS - Henry Mentink is in Parijs. Meer dan 500 kilometer heeft hij afgelegd om met zijn kruiwagen aandacht te vragen voor Moeder Aarde. De wekenlange wandeltocht ging boven verwachting.
De reacties onderweg op zijn Wheelbarrow Walk, die op 22 april begon zijn louter positief, meldt de inwoner van Varik. "Die blijheid van de mensen was hartverwarmend. Het is natuurlijk een een positief verhaal, het is een boodschap van hoop."

Op naar Unesco

Met een kruiwagen liep Mentink van Varik naar Parijs om aan te kloppen bij Unesco. Unesco waakt over culturele en ook natuurlijke monumenten zodat ze zijn beschermd. Want als die er niet meer zijn, kunnen ze niet worden vervangen. En Moeder Aarde is in nood, heeft zorg nodig en is onvervangbaar, weet ook Mentink.
Henry Mentink op een Parijs terras.
© Eigen foto
Ruim 500 kilometer verwijderd van Varik neemt Mentink het er zaterdag even van op een Parijs' terrasje. Hij en zijn gevolg zijn bijna 5 kilometer verwijderd van de Notre-Dame, het eindpunt van de reis. Dinsdag volgt een ontmoeting met de directeur van Unesco. En daar was het drie jaar geleden allemaal om begonnen; de aarde op de Unesco Werelderfgoedlijst krijgen, omdat we goed voor de aarde moeten zorgen.
"Ik kreeg steeds de reactie terug dat de hele aarde niet op de erfgoedlijst kan, maar ze zeggen ook dat het eigenlijk wel een goed idee is."

Steeds een eetlepel aarde mee

Bij elke tussenstop die 'de kruiwagenman' maakte, ging een eetlepel grond in zijn metgezel op één wiel. Mentink was tussendoor ook in Brussel, bij de Europese Commissie. Een ontmoeting met eurocommissaris Frans Timmermans zat er niet in, "hij was er niet", maar de activist sprak wel met stafleden.
Een enkele keer liep Mentink alleen naar de Franse hoofdstad, maar meestal was hij in goed gezelschap. Dat dankte hij aan de aandacht van plaatselijke media waarover hij niet te klagen had. "Eindelijk zie ik een bekende van televisie, zei een Vlaming tegen mij. En in Frankrijk liepen honderd schoolkinderen een stukje met me mee, samen met leerkrachten en mensen van de gendarmerie."

Puin op de weg: omlopen dus

Van tevoren hadden Mentink en zijn begeleidingsteam minutieus de wandelroute uitgestippeld. Vrijwel alles verliep vlekkeloos. "Niet ver van Parijs, bij de plaats Goussainville, lag een pad waar ik overheen moest volgestort met puin. Dat was met de kruiwagen niet te doen. Ik moest twee kilometer omlopen. Dat was eigenlijk alles. Nee, blaren had ik ook niet. Vanaf het begin heb ik mijn voeten vertroeteld, dat heb ik gisteren onder de douche ook nog even gedaan."
Komende woensdag keert Henry Mentink terug naar Varik. Met de auto. De kruiwagen gaat achterin.