Noord-Veluwe

Verdovingspijl, verfbal of kogel: hoe verjaag je een niet-schuwe wolf?

Hier zie je de wolf in Ermelo bij een auto. De jager is ter illustratie toegevoegd.
© Omroep Gelderland
ERMELO - Terwijl de provincie bekijkt welk middel ingezet gaat worden om de niet-schuwe wolf in Ermelo af te schrikken, verwachten deskundigen dat paintballen sowieso een optie is. De wolf benadert mensen in auto's. Daarom bekijken instanties hoe er kan worden ingegrepen. "Paintballen met verf is het minste wat je kan doen", vindt Jacob Leidekker van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
In het park was eerder ook niet-schuw gedrag bij een wolf vastgesteld. Parkbeheerder Leidekker is voor ingrijpen in Ermelo. Welk middel daarbij wordt gebruikt, is volgens hem aan de provincie. Die weegt de mogelijkheden de komende tijd af en neemt deze week een besluit. Meerdere deskundigen stellen dat het om één wolf gaat in Ermelo. De gemeente Ermelo wil niet reageren op de kwestie en verwijst door naar de provincie.

Zender bij wolf en monitoren

Verdovingspijl, verfprojectiel en in het uiterste geval de kogel zijn opties die ingezet kunnen worden, laten deskundigen weten. Welk middel nu wordt afgewogen door betrokken instanties is de vraag.
Het gaat om één niet-schuwe wolf die actief mensen benadert langs de bosrand in Ermelo. Volgens onder meer Joachim Mergeay van het Belgische Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) kan een verdovingspijl snel worden ingezet. Daarna kan het dier gezenderd worden. "Dan kan je de wolf van moment tot moment volgen. Om zo te weten wat zijn reactie is na geraakt te zijn."
Ook adviseert hij direct te gaan paintballen met een kleurloos projectiel om de wolf na het zenderen nog meer schrik aan te jagen zodat het dier weer de mens gaat mijden.

Paintballgeweer nog niet ingezet

De provincie heeft eerder willen ingrijpen bij een niet-schuwe wolf destijds in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De rechter kwam er meerdere malen aan te pas omdat de Faunabescherming bezwaar had gemaakt tegen de inzet van een paintballgeweer.
Uiteindelijk ging de rechter mee met de provincie na een betere onderbouwing van het paintballplan. Er kwam een vergunning en het paintballgeweer kon worden ingezet bij een 'probleemwolf' in het park. Er is voor zover bekend nog geen ervaring opgedaan met het paintballen op de wolf in Gelderland omdat er destijds geen schuwe wolf meer werd waargenomen.

'Kogel voor de wolf mag géén taboe zijn'

Blijft deze wolf in Ermelo mensen benaderen, ook na het afvuren van verfprojectielen, dan moet de kogel volgen, is Mergeay zijn conclusie. "Er moet géén taboe zijn op het verwijderen van de wolf."
Eerst zenderen heeft dus de voorkeur van Mergeay en tegelijk paintballen. "Wanneer schiet je met de kogel? Als je na twee weken de wolf probeert te verjagen met paintballen en dit niet werkt, dan moet je het dier zo snel mogelijk uitschakelen", zo laat hij weten. Dat is ook het advies vanuit Large Carnivore Initiative for Europe vervolgt hij.
Volgens hem moet je kijken naar de roedels wolven, en het gedrag dat moet natuurlijk zijn en blijven. "Je moet het belang afwegen tussen het behouden van de wolf en het functioneren van de maatschappij. Het afschieten is een laatste redmiddel als het afschrikken niet werkt."
Als de wolf een risico is voor de openbare orde en veiligheid en alles is geprobeerd, dan kan een kogel dus volgen.
Kijk naar een interview met Joachim Mergeay:
Deskundige over een niet-schuwe wolf

Na een rondgang blijkt dat Nederlandse natuurorganisaties in deze fase van het proces niet willen reageren om het huidige onderzoek met betrekking tot de aanpak van de niet-schuwe wolf in Ermelo niet te verstoren. Omroep Gelderland heeft daarom deze week contact gezocht met een Belgische onderzoeker die ook de Nederlandse aanpak nauwgezet volgt. Joachim Mergeay is verbonden aan het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en betrokken bij het wolvenbeleid in België. Verder is hij ook betrokken bij Large Carnivore Intiative for Europe.

De provincie Gelderland heeft een eigen wolvenbeleid. Dat houdt onder meer in dat brutale wolven verjaagd mogen worden met een paintballgeweer, en wolven die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen onder voorwaarden mogen worden afgeschoten. Het is nog onduidelijk of dat beleid standhoudt bij de rechter. Gelderland en Drenthe lobbyen in Den Haag en Brussel voor het afschalen van de strikt beschermde status van de wolf.