Gelderse Vallei

'Er blijft toekomst voor jonge boeren', zegt minister na ontmoeting met agrariërs

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
© Omroep Gelderland
KOOTWIJKERBROEK - Er blijft een toekomst voor jonge boeren. Dat zei minister Adema van Landbouw vrijdag na een gesprek met boeren in Kootwijkerbroek.
"Wat je ziet, is dat boeren grote zorgen hebben. En die erken ik zeer. Ik praat veel met boeren. Ik werk er dag en nacht aan om wat verlichting te kunnen brengen. Dat valt niet mee", geeft de minister toe.

'Agrarische sector belangrijk in de wereld'

"De agrarische sector zal verduurzamen, op een duurzame manier moeten produceren, in balans met de omgeving. Dat gebeurt ook al heel veel. We hebben een agrarische sector die buitengewoon belangrijk is in de hele wereld. Dat zal met de nieuwe duurzame agrarische sector niet anders zijn", benadrukt Adema.
"Het zal anders moeten. Het volgende kabinet zal moeten investeren om jonge boeren een toekomst te geven." Adema geeft daarbij wel aan dat de rol van een kabinet niet overschat moet worden: "Wij zijn eigenlijk een uitvoeringskantoor van Europa. Als minister ben ik van een koude kermis thuisgekomen als je ziet wat er in Europa bepaald wordt."

'Europa moet stoppen met voorschriften'

"Boeren lopen tegen veel problemen aan, zoals regeldruk en administratieve lastendruk. Dat betekent dat het veel te zwaar gemaakt is. Ik verwacht daar verlichting in. Europa moeten stoppen met al die voorschriften. De boer moet weer baas worden op eigen erf. Elke boer doet het op zijn eigen manier."
Zo is er het nu het mestprobleem. Boeren mogen mest niet over eigen land uitrijden. "Heel veel boeren moeten ongelooflijk veel mest afvoeren. Als je een inkomen van 70.000 euro hebt en je moet dan 30.000 tot 40.000 euro betalen voor de afvoer van mest ... Boeren worden er wanhopig van."

'Anders gaan veel boeren failliet'

"In Europa krijg ik het lid op de neus. We zullen het in Nederland moeten doen. Anders komt er een koude sanering en gaan er heel veel boeren failliet", vreest de minister. "Boeren die willen stoppen, daar willen we een regeling voor openstellen. Dat geeft ruimte voor jonge boeren om uit te breiden."