Rivierengebied

Roekenoverlast in Druten: 'Ze terroriseren de hele buurt'

Roeken in boom
© Pixabay
DRUTEN - Elke ochtend om half vijf worden Drutenaren aan de Leigraaf en omgeving wakker door lawaai. Niet vanwege machines of verkeer, maar door roeken: een soort raafachtige vogel en tevens een beschermde diersoort. Bewoners zijn het zat en willen actie van de gemeente.
Een aantal jaar geleden kwamen de eerste roeken aanzetten, vertellen verschillende buurtbewoners tegen RN7. In het begin was er nog niet zoveel overlast. Maar de laatste tijd worden de Leigraaf en de omringende straten 'geterroriseerd' door het gekrijs van de vogels, en auto's, daken en zonnepanelen zitten helemaal onder de poep.
"Op dit moment zitten we al op 150 roeken", vertelt bewoner Aubry. Hij vervolgt: "Het zijn behoorlijk luidruchtige dieren. Overdag is de geluidsoverlast van de roeken iets minder, maar als het goed weer is, met name als de zon schijnt, dan gaan ze fladderen en nesten bouwen. Alle takken en mos slingert overal door de straten. Op sommige plekken kun je niet eens fatsoenlijk onder de bomen lopen, zonder dat je takken of poep op je kop krijgt."
Even rustig in de tuin zitten, zit er niet in, vertelt buurtbewoner Gonny. "Het is echt niet leuk, meneer. Je gaat echt niet rustig een boekje lezen. Ik doe het liefst de ramen dicht en ga binnen zitten."
In de video laten Aubry en Gonny de overlast zien én horen. Tekst gaat daarna verder:

Wethouder begrijpt overlast

Volgens de gemeente Druten is de roek een beschermde diersoort en overlast daarvan mag je niet zomaar bestrijden. In een schriftelijke verklaring laat wethouder Ronald Thoonen weten: "We begrijpen natuurlijk ook dat er overlast kan zijn van deze vogels in een woonwijk. De gemeente is daarom op zoek naar een passende oplossing voor dit dilemma. De gemeente is van plan in kaart te brengen hoe het met de roeken gaat in de gemeente Druten. Om overlast op een locatie te mogen bestrijden, is daar goedkeuring voor nodig van de provincie. Daarbij is het belangrijk om te weten hoe het gaat met de roeken en op welke locaties ze leven en kunnen leven." Volgens de wethouder is dit de eerste stap richting een oplossing.