Stedendriehoek / Achterhoek

Wolf in het dorp? Bel de brandweer, zegt deze wetenschapper

Twee jaar geleden dook deze wolf op in het centrum van Heumen.
© Omroep Gelderland
ALMEN - Waar kan ik in de toekomst een wolf verwachten? Vandaag is de lancering van een instrument waarmee de toekomstige vestiging van wolven kan worden voorspeld. Een van de bedenkers is wolvengedragswetenschapper Diederik van Liere uit Almen.
Dit klinkt als een wolvenradar, klopt dat? Van Liere: "Ik noem het zelf een weerbericht voor wolven. Het gaat om de vestiging van wolven, je monitort niet de beweging van de dieren, daar heb je een ander model voor nodig. Ons model voorspelt waar wolven zich daadwerkelijk gaan vestigen, dus waar een wolf met een partner gaat reproduceren, zoals wij dat noemen."

Wat kunnen we met dit instrument?

"Je kunt van tevoren een voorspelling doen waar met grote kans een wolf zich vestigt. Met dit instrument kunnen overheden inwoners dan goed voorlichten en wat we allemaal kunnen verwachten. Je kunt de vrijwillige brandweer instrueren hoe je een wolf kunt verjagen."

Hoe dan?

"Er is hier een wolf in de buurt en de brandweer kan dan uitrukken om de wolf te verjagen. En tegelijkertijd kun je veehouders ondersteunen met wolfwerende maatregelen. Dat in plaats van achteraf helpen. Daarom vonden we de ontwikkeling van het model nodig. Er heerst gewoon veel angst. De onvoorspelbaarheid en onbeheersbaarheid maakt mensen onrustig. Met het model kun je de mensen lokaal goed voorlichten. Er is niet zoveel reden om bang te zijn. De wolven die je nu tegenkomt zijn vooral aan het verkennen en hebben geen kwaad in de zin."

Ons land is dichtbevolkt. Trekt de wolf zich daar iets van aan?

"Je hoort nog veel dat wolven schuw zijn. Terwijl iedereen zegt: als dat zo is, waarom lopen ze dan overdag door het dorp? Dat is al sinds 2015 het geval toen de wolf weer werd gezien. Dat was een Duitse wolf. Het was een teken aan de wand dat ze steeds onverschilliger werden in de richting van mensen. Sterker nog, ze kiezen bewust voor de bebouwde kom. Reden te meer om een ‘burgerdienst’ in het leven te roepen. Je moet dat leerproces van die wolf keren. Die wolf die steeds dichterbij komt moet je telkens een tik op de neus geven. Kom niet in de bebouwde kom. Waardoor het dier meteen wordt weggejaagd."

Kunnen we uw model zelf ook gebruiken?

"Als je verstand hebt van AI kun je het bestand downloaden. We hebben het nu voorgelegd aan een wetenschappelijk tijdschrift, Environmental Management. Daar vind je de bestanden."