Stedendriehoek / Rijk van Nijmegen

Tuinvogels tellen? Zo doe je dat

De appelvink: een prachtig gekleurde vogel die je in je tuin kan vinden.
© Ruben Vermeer
ALMEN - Volgend weekend wordt de jaarlijkse tuinvogeltelling gehouden. Maar hoe doe je dat nou precies? "Begin op tijd", adviseert tuinvogelkenner Ruben Vermeer van Natuurmonumenten. Met zijn tips maak je de tuinvogeltelling tot een succes.
Van alle tuinvogeltellers is Ruben Vermeer uit Almen bij Lochem misschien wel de meest fanatieke. In ieder geval is hij iedere dag in de weer om zijn tuinvogels te verwennen. Het hele jaar door is zijn tuin voorzien van een robuuste voedertafel, pindakaashuisjes en voedersilo's. Natuurlijk zit Ruben iedere dag wel even voor het raam om te zien welke vogels er naar eten zoeken in zijn tuin.

Extra vroeg opstaan

De boswachter van Natuurmonumenten leert ons nu alvast de kneepjes om de tuinvogeltelling van komend weekend tot een succes te maken.
We zijn extra vroeg opgestaan want in het donker zijn er nog geen vogels en kunnen we het voer rustig bijvullen voor een succesvolle tuinvogeltelling.
Luister hier hoe boswachter Ruben en verslaggever Marc voorzichtig de voedertuin inlopen:
Het wordt langzaam licht in de tuin van Ruben Vermeer, boswachter en fanatiek tuinvogelverwenner. We kijken naar wat er op de voedertafel en aan de vele opgehangen voersilo's gebeurt. Ondertussen vertelt Ruben over de groenling die hij de laatste jaren niet meer ziet in zijn tuin en de appelvink die hij steeds vaker in zijn tuin te zien krijgt. Ruben biecht op dat hij tientallen kilo's graan, zaden en pitten per jaar voert. "Een paar jaar geleden heb ik 280 kilo uitgedeeld. Maar dat is wel een record, hoor."
Met zijn pasgeboren zoontje Luuk op schoot zit Ruben klaar om met de tuinvogeltelling te beginnen. Maar wat heb je daar allemaal voor nodig?
Niet veel, vindt Ruben. Hij komt met wat goede tips.
Nu het goed licht is geworden zien we pas hoeveel plezier Ruben Vermeer heeft in het lokken van vogels naar zijn tuin. Een forse voedertafel gemaakt van een onbewerkte houten plank, verschillende pindakaashuisjes en volop voedersilo's. Maar zeker ook inheemse planten zoals de teunisbloem en bessenstruiken. Een vrolijk gezicht.
Toch is het ook oppassen met zoveel vogels op je voedertafel. Ruben waarschuwt voor besmettelijke ziektes zoals 'het geel' (trichomonose), een besmettelijke ziekte bij duiven die tegenwoordig ook groenlingen treft. "Houd je voedertafel dus schoon van uitwerpselen en dergelijke en veeg hem dagelijks schoon of dweil hem even af."
Nu we dat achter de rug hebben kunnen we eindelijk beginnen met vogels tellen. Het telformulier van de Vogelbescherming en natuurlijk een herkenningskaart met de meest voorkomende tuinvogels liggen klaar. Een kleine verrekijker voor twijfelgevallen ligt ook binnen handbereik. En een kopje koffie. Want naast gezellig, is de tuinvogeltelling natuurlijk ook relaxed genieten van de natuur. Lekker binnen.
Het is fascinerend om te zien hoeveel vogels er in de tuin van Ruben een hapje komen nemen.
Luister hier naar het radiofragment:
De tuinvogeltelling is dit jaar van vrijdag 26 tot en met zondag 28 januari. Het kost je een half uurtje.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.