Rijk van Nijmegen

Heerlijke pompoenen in oktober, dat gaat zó

Pompoen uit eigen tuin
© Omroep Gelderland
BERG EN DAL - Oktober is pompoenmaand. Het zijn de klassiekers in de keuken waarmee je alles kan maken, van soep tot salade en curry. Vanaf september kun je ze oogsten. Ook bij jou op je balkon.
Alfons Vandeursen is biologisch tuinder bij de Waldboeren in Berg en Dal. Hij weet hoe je groenten op een biologisch manier thuis kan telen. "Wat betreft de pompoenen; die houden van warmte en droogte. En vooral geen natte voeten. Een plek in de zon die ongeveer anderhalve meter breed is. Die ruimte heeft hij nodig om over de bodem uit te kunnen dijen. De grote bladeren zorgen ervoor dat de bodem vocht vast houdt, maar de bodem mag niet te nat worden."

Zaad uit de pompoen zelf

Wil je volgend jaar pompoenen in de tuin, bewaar de zaadjes dan als je pompoen in een recept hebt. En die plant je eind april. Binnen een paar dagen ontkiemen ze in een lekkere warme grond. Is het nog niet warm buiten, dan kun je ze in een potje zetten. En als ze vier, vijf bladeren hebben, dan kun je ze na de ijsheiligen - dat wil zeggen medio mei - buiten in de grond zetten.
Heel belangrijk is het dat deze planten een rijke bodem krijgen met volop compost, want dan krijg je goede pompoenen die je kunt bewaren.

Weinig ruimte, dan tegen een rek

Je kunt ze ook een rek in leiden, want pompoenen hebben prachtige kurkdraden. Daarmee kunnen ze het rek in ranken. Zo kweek je op een hele kleine plek heel veel pompoenen.
Je kunt pompoen oogsten als de steel er uit gaat zien als een kurk. Het afsnijden moet zo dicht mogelijk langs de stengel, zodat de steel de pompoen nog kan beschermen.
De pompoen moet eerst luchtig drogen, zodat je de pompoen nog de hele winter kan bewaren. Je kan hem bewaren bij tien graden droog, donker en luchtig. Op een plank bijvoorbeeld. Daar heb je een hele winter plezier van.

Meeldauw

In september begint de herfst en kunnen pompoenen last hebben van nat, koude en vocht. Dan liggen schimmel of meeldauw op de loer. Dat zie je aan het witte, grijs witte vlekken op het blad. Dan vergelen ze en dan gaat de plant ook afsterven. Dan sterft het blad af.
Op zich hindert dat nog niet de groei, want de pompoen groeit lekker door. Het blad kun je dan wel weghalen. Een pompoen heeft een relatief kort seizoen. In vijf maanden groeit die van zaadje tot een flinke, lekkere pompoen. Helemaal als je hem zelf hebt zien groeien.
Zo krijg je in oktober pompoen uit eigen tuin
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.